Οι αρχές του design

Κάποια σημεία που πρέπει να προσέχετε στα οικονομικά έπιπλα
20 Σεπτεμβρίου 2016
Χρήσιμες συμβουλές για έπιπλα από ξύλο
20 Σεπτεμβρίου 2016
Δείξτα όλα

Το σωστό Design δεν χρειάζεται εκπληκτικά ακριβά αντικείμενα. Χρειάζεται όμως τις σωστές συμβουλές. Ας δούμε λοιπόν τις βασικές αρχές του Interior design και ας εμπνευστούμε απ΄αυτό! Είτε δουλεύετε με τα παλιά σας έπιπλα και υφάσματα είτε ξεκινάτε από την αρχή , έχοντας στην διάθεσή σας ένα εντελώς άδειο δωμάτιο, πρέπει πάντα να θυμόσαστε πως ο κύριος καθοδηγητής στις επιλογές σας πρέπει να είναι τα στοιχεία και οι αρχές του Interior Design για να έχετε σίγουρα το σωστό αποτέλεσμα.

Τα στοιχεία του Interior Design είναι ο χώρος, οι γραμμές, οι φόρμες, τα χρώματα και οι υφές.

Οι αρχές του design αφορούν στην σωστή απλά χρησιμοποίηση των στοιχείων αυτών και είναι οι εξής: ισορροπία, έμφαση, ρυθμός, αναλογία και κλίμακα, αρμονία και ενότητα.

Αρχή #1: Ισορροπία
Η οπτική εξισορρόπηση των αντικειμένων μέσα σε ένα δωμάτιο ονομάζεται ισορροπία. Δίνει μια αίσθηση ανάπαυσης και μία αίσθηση ολοκλήρωσης. Ένα καλά ισορροπημένο δωμάτιο δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην τοποθέτηση των αντικειμένων ανάλογα με το οπτικό τους βάρος. Τα στοιχεία της γραμμής, της φόρμας, του χρώματος και της υφής προσδιορίζουν το οπτικό βάρος ενός αντικειμένου, το οποίο ουσιαστικά είναι η ποσότητα του χώρου που φαίνεται να καταλαμβάνει το αντικείμενο αυτό. Η ισορροπία επίσης αναφέρεται στο πώς και πού τοποθετείτε τα στοιχεία (γραμμή, φόρμα, χρώμα υφή) μέσα σε ένα δωμάτιο. Για να διατηρηθεί η ισορροπία, προσπαθήστε να διανέμετε τα στοιχεία αυτά σε όλο το δωμάτιο.

  • Τυπική ισορροπία, είναι αυτή που συχνά αναφέρεται και ως συμμετρική ισορροπία και δημιουργεί ένα αποτέλεσμα εικόνας καθρέφτη.
  • Άτυπη ισορροπία, είναι αυτή που χρησιμοποιεί διαφορετικά αντικείμενα του ίδιου οπτικού βάρους για τη δημιουργία ισορροπίας στο χώρο. Είναι πιο λεπτή και αυθόρμητη και δίνει μια πιο ζεστή και πιο casual αίσθηση.
Αρχή #2: Έμφαση
Η έμφαση είναι το κεντρικό σημείο του δωματίου. Το σημείο έμφασης θα πρέπει να είναι προφανές καθώς μπαίνετε στο δωμάτιο. Είναι η περιοχή/το σημείο το οποίο προσελκύει το μάτι σας. Όποιο και αν είναι αυτό το σημείο (το κέντρο του ενδιαφέροντος), ένα τζάκι, έργο τέχνης ή μια όμορφη θέα από το παράθυρό σας – πρέπει να είναι επαρκώς τονισμένο, έτσι ώστε όλα τα υπόλοιπα να οδηγούν το μάτι προς το σημείο αυτό. Μπορείτε να δώσετε έμφαση σε ένα φυσικό σημείο εστίασης ή να δημιουργήσετε ένα δικό σας , μέσω της αποτελεσματικής χρήσης της γραμμής, της φόρμας, του χρώματος και της υφής.
Αρχή # 3:
Ρυθμός Ο ρυθμός μας παρέχει την πειθαρχία η οποία ελέγχει το μάτι, καθώς αυτό κινείται στο δωμάτιο. Ο ρυθμός βοηθάει το μάτι να μετακινείται εύκολα από το ένα αντικείμενο στο άλλο δημιουργώντας μια αρμονία η οποία λέει στο μάτι ότι όλο το δωμάτιο ανήκει σε ένα ενιαίο σύνολο. Ο ρυθμός δημιουργείται με την επανάληψη της γραμμής, της μορφής(φόρμα), του χρώματος ή της υφής. Μπορεί επίσης να δημιουργηθεί μέσω του προοδευτικού ρυθμού. Ο προοδευτικός ρυθμός είναι η σταδιακή αύξηση ή μείωση του μεγέθους, της κατεύθυνσης ή του χρώματος.
Αρχή # 4:
Ποσοστά και Κλίμακα Οι σχέσεις μεγέθους σε ένα δωμάτιο ορίζονται από την αναλογία και την κλίμακα. Η αναλογία αναφέρεται στο πως τα στοιχεία που περιέχονται σε ένα αντικείμενο σχετίζονται με το αντικείμενο στο σύνολό του. Η κλίμακα αναφέρεται στο πως το μέγεθος ενός αντικειμένου σχετίζεται συγκριτικά με το μέγεθος του χώρου στον οποίο βρίσκεται.
Αρχή # 5:
Αρμονία και Ενότητα Ένα καλά σχεδιασμένο δωμάτιο είναι ένα ενιαίο σύνολο που περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία και τις αρχές του Design. Η ενότητα εξασφαλίζει την αίσθηση της τάξης. Υπάρχει μια συνέπεια των μεγεθών και των μορφών, μια αρμονία από χρώμα και σχήμα. Ο απώτερος στόχος της διακόσμησης είναι να δημιουργηθεί ένα δωμάτιο με ενότητα και αρμονία και μια αίσθηση ρυθμού. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε επαναλαμβάνοντας τα στοιχεία, εξισορροπώντας τα στο δωμάτιο, και στη συνέχεια προσθέτοντας μια μικρή ποικιλία έτσι ώστε το δωμάτιο να έχει τη δική του προσωπικότητα. Η πάρα πολύ ενότητα μπορεί να είναι βαρετή. Η πάρα πολύ ποικιλία μπορεί να προκαλέσει αίσθημα ανησυχίας. Το πάντρεμα των στοιχείων και των αρχών για να πάρετε το σωστό μείγμα είναι το κλειδί σας για το καλό Design.